Een nieuw hoofdstuk voor Lindenhove: samen bouwen aan de toekomst

Het verduurzamingsproject van appartementencomplex Lindenhove in Apeldoorn krijgt een positieve wending. Reinbouw heeft het project opgepakt en is vastberaden om de bewoners weer een veilig, duurzaam en comfortabel thuis te bieden.

Van stilstand naar vooruitgang
In 2020 startte de verduurzaming van Lindenhove, maar halverwege het traject ging de destijds betrokken aannemer failliet. Dit had ingrijpende gevolgen voor de bewoners van de 180 appartementen: een onafgemaakte renovatie, balkons die ten dele waren aangebracht en woningen die niet voldeden aan het basiscomfort. De afgelopen vijf jaar woonden de bewoners in een situatie die verre van ideaal is.

Reinbouw neemt verantwoordelijkheid
Het vinden van een aannemer die wél wilde instappen op het geplaagde project was dan ook een grote uitdaging voor het VvE-bestuur. Waarom waagde Reinbouw de sprong? “Het makkelijkste is het natuurlijk om mooie nieuwe woningen in een weiland te bouwen. Maar je hebt ook een maatschappelijke verplichting. We kunnen deze mensen niet zomaar in de kou laten staan. Daarom zijn we het gesprek met de VvE aangegaan”, vertelt Antoinette Wilmot, commercieel directeur van Reinbouw.

De opgave heeft echter nog heel wat momenten van twijfel gekend. Antoinette: “Gezien het verleden van het project was het voortraject een langdurig proces. De vraag was: ‘Kunnen we dit op een deugdelijke manier oplossen?’ Alle risico’s moesten worden afgedekt. In totaal nam dit zo’n twee jaar in beslag. Een lange tijd, maar noodzakelijk. Dit hebben we vrijwel kosteloos gedaan.”

Waarom? “We merken dat er te weinig aandacht is voor de verduurzaming van appartementengebouwen in handen van VvE’s in Nederland, iets wat dringend nodig is als we onze gezamenlijke doelen als Nederland willen behalen. Juist omdat het zoveel tijd kost, durven niet alle partijen zich eraan te wagen. Maar inmiddels hebben wij een netwerk van deskundigen en bouwpartners opgebouwd die een project als dit kunnen uitvoeren. Het project past ook bij Reinbouw: uiteindelijk draait het bij ons om mensen.”

Dat het voortraject inmiddels is afgerond en de bouw is gestart, maakt Antoinette dan ook trots: “Ik ben trots op het hele team, dat hier veel tijd en energie in heeft gestoken. Maar ook op de samenwerking tussen alle partijen, die elkaar hebben vastgehouden en meegenomen in het proces. Het allerbelangrijkste is dat de bewoners het vertrouwen weer hervinden en gelukkig zijn in hun eigen huis: daar doen we het allemaal voor!”

Sterke samenwerking met de VvE
Voor de VvE was het cruciaal om een betrouwbare partij te vinden die niet alleen de bouwkundige problemen oplost, maar ook oog heeft voor de bewoners. “Onze financier, het Nationaal Warmtefonds, wees ons op het bestaan van Reinbouw”, aldus VvE-voorzitter Jan Levijn. “Al vanaf het begin was de samenwerking enorm prettig. Zo zijn wij bijvoorbeeld wezen kijken bij de Naeff-flat in Velp, een project van Reinbouw dat vergelijkbaar is met Lindenhove. Als Reinbouw bij ons op bezoek was of wij bij hen, voelde dat gelijk goed.”

In de afgelopen jaren zijn er diverse gesprekken en onderhandelingen geweest. Jan: “Reinbouw heeft samen met onze technisch adviseur ABT de kar getrokken en een bestek gemaakt voor de bouw. Je kunt je voorstellen dat het vertrouwen bij de bewoners na het faillissement van de vorige aannemer erg laag was. Dankzij alle investeringen van Reinbouw en hun open communicatie komt dat vertrouwen langzamerhand terug.”

“Wat ons gelijk opviel, is dat Reinbouw niet alleen vanuit de zakelijke kant naar een project kijkt, maar vooral ook oog heeft voor de menselijke maat. Bewoners kunnen met vragen en opmerkingen altijd bij ze terecht. Deze aanpak zorgt ervoor dat wij als VvE nu eindelijk voelen dat het project de aandacht en zorg krijgt die het verdient.”

Vol vertrouwen aan de slag
Alle betrokkenen zetten zich met passie en energie in voor het project, vertelt ook Roor de Gans, conceptontwikkelaar bij Reinbouw. “Toen het Nationaal Warmtefonds contact met ons opnam, was onze eerste reactie gelijk dat we de bewoners van Lindenhove graag wilden helpen. Als hoofdaannemer maken wij nu de klus af. We verduurzamen de hele schil van het gebouw: denk aan triple glas, een warmteterugwinningsinstallatie, geïsoleerde vloeren en meer.”

Roor is verantwoordelijk voor de planbegeleiding. “Hoe zorgen we er samen voor dat alle stukken procesmatig kloppen, de veiligheid is getoetst en dat we goed voorbereid aan de slag gaan? Wie is voor welk onderdeel van de bouw verantwoordelijk en hoe beleggen we de andere verantwoordelijkheden binnen het gestelde budget? Dat is, gezien het verleden van het project, een hele interessante uitdaging. Je bent met alle facetten van de bouw bezig. Hierbij hebben we de VvE en de andere partijen actief betrokken. Samen met hen willen we de bewoners zo goed mogelijk blijven informeren naarmate het traject vordert. We zijn gebaat bij goed contact over en weer: we willen namelijk samen wat moois neerzetten”, vertelt hij enthousiast.

De komende maanden wordt hard gewerkt om van Lindenhove weer een fijne woonplek te maken. Roor: “De uitvoerder is net voor de kerst begonnen met de laatste verkenning en voorbereidingen op locatie. Inmiddels staan de steigers voor het gebouw en zijn we begonnen met de betonreparatie. We bouwen niet alleen aan stenen, maar aan een thuis. Dat is waar het om draait.”

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 8 april 2025

    Het verduurzamingsproject van appartementencomplex Lindenhove in Apeldoorn krijgt een positieve wending. Reinbouw heeft het project opgepakt en is vastberaden om de bewoners weer een veilig, duurzaam en comfortabel thuis te bieden. In 2020 startte de verduurzaming van Lindenhove, maar halverwege het traject ging de destijds betrokken aannemer failliet. Dit had ingrijpende gevolgen voor de bewoners van de 180 appartementen.

  • 26 maart 2025

    Vandaag hebben wij deelgenomen aan de Bewust Veilig-dag, een jaarlijks initiatief van onder andere Bouwend Nederland om extra aandacht te besteden aan veilig en gezond werken. Dit jaar stond in het teken van ‘Samen sterk voor veilig werk’, een slogan die het belang van goede samenwerking voor een veilige werkomgeving benadrukt.

  • 13 maart 2025

    Deze week hebben we het Cultuurhuis Almere Buiten bouwkundig opgeleverd aan de Gemeente Almere. Het Cultuurhuis is onderdeel van de stedelijke vernieuwing binnen Almere en zal plek bieden aan bewoners van de stad om elkaar te ontmoeten en inspireren.